تست شخصیت چیست و 12 تست شخصیت برتر کدماند؟
مقدمه
تست شخصیت اغلب برای بهدستآوردن بینشی در مورد اینکه افراد چه کسانی هستند و چه چیزی باعث انگیزه آنها میشود استفاده میشود. از دیدگاه کارفرما، درک شخصیت یک کارمند بالقوه میتواند سبککاری آنها و اینکه چگونه ممکن است با فرهنگ کاری شرکت تطبیق یابد را روشن میکند. در این مقاله، پیشینهای را در مورد رایجترین انواع تستهای شخصیتی مورداستفاده در روانشناسی و نحوه استفاده از آنها در محیط کار پوشش میدهیم.
تست شخصیت چیست؟
از تستهای شخصیتی که برخاسته از حوزه روانشناسی هستند، برای درک بهتر ویژگیهای شخصیت در محیطهای مختلف، از جمله، اگرنه بهویژه، در محل کار، استفاده شده است. در غیر این صورت، آنها میتوانند برای تشخیصهای روانشناختی توسط متخصصان سلامت روان، توسعه شخصی یا پرورش روابط مثبت با دیگران مفید باشند. در طول سالها، تعداد بیشماری از تستهای شخصیتی محبوبیت پیدا کردهاند که بسیاری از آنها هنوز در گردش هستند یا بهراحتی در دسترس هستند.
تاریخچه تست شخصیت

ریشههای تستهای شخصیتی با علم روانشناسی که بهعنوان یک علم معتبر شناخته میشود، درهمآمیخته است. خود روانشناسی به ویتلم وونت، “پدر روانشناسی” بازمیگردد، که برای اولین بار در قرن نوزدهم بین شخصیت انسان و بدن انسان تمایز قائل شد. اما تست شخصیت تا پس از جنگ جهانی اول در دهه 1900 با برگه دادههای شخصی وودورث (Woodworth) وجود نداشت، که او آنها را برای ارزیابی آسیبهای روانی در سربازان بازگشته از جنگ استفاده میکرد.

در همان زمان، تست شخصیت دیگری که محبوبیت پیدا کرد، تست لکه جوهر روانکاو هرمان رورشاخ بود – که بیشتر بهعنوان تست رورشاخ شناخته میشود – که امروزه هنوز هم گاهی در روانشناسی استفاده میشود.
12 تست شخصیت برتر
امروزه مواجه شدن با تست شخصیت در حین جستجوی شغل غیرمعمول نیست. کارفرمایان اغلب از تستهای شخصیتی مختلف برای درک ویژگیهای شخصیتی کارکنان خود استفاده میکنند. ارزیابیهای شخصیتی پیش از استخدام نیز میتواند برای تخمین احتمال موفقیت در متقاضیان شغل مورداستفاده قرار گیرد.
برخی از رایجترین این تستهای شخصیت عبارتاند از:
1 – شاخص تیپهای مایرز – بریگز (Myers-Briggs Type Indicator) یا بهاختصار MBTI

همچنین بهعنوان MBTI شناخته میشود، نشانگر نوع Myers-Briggs اغلب توسط شرکتها در طول فرایند استخدام استفاده میشود. سوالات آن تعیین میکند که متقاضی در چه گروههای کلیدی قرار میگیرد: برون گرایی در مقابل درون گرایی، قضاوت در مقابل ادراک، شهود در مقابل حس و تفکر در مقابل احساس. نتایج این گروهبندی، آزمون دهندگان را در یکی از 16 تیپ شخصیتی قرار میدهد. با 93 سوال در کل، ارزیابی نسبتاً طولانی است.
2 – پروفایل کلپر (Caliper Profile)
نمایه Caliper نشان میدهد که چگونه ویژگیهای شخصیتی یک متقاضی یا کارمند با عملکرد آنها در نقش کاری خود مرتبط است. این تست شخصیت اغلب در طول غربالگری استخدام استفاده میشود. هنگام شرکت در این آزمون، به سوالات در قالبهای مختلف پاسخ میدهید که رایجترین آنها مجموعهای از عبارات را ارائه میکند و از شما میخواهد که انتخاب کنید کدام یک با دیدگاههای شما مطابقت دارد. سایر قالبهای سؤال عبارتاند از درست یا نادرست، مقیاس چندگزینهای و درجه موافقت.
این ارزیابی به ویژگیهای بالقوه منفی و مثبت یک نامزد استخدامی میپردازد تا تصویر وسیعتری از عملکرد آنها در یک نقش ارائه دهد. همچنین میتوان آن را برای هدف قراردادن رفتارهای ویژهای که برای یک کار یا عملکرد خاص مهم هستند، سفارشی کرد.
3 – پرسشنامه ۱۶ عامل شخصیتی

در سال 1949، Raymond B. Cattell، Maurice Tatsuoka و Herbert Eber اولین نسخه از پرسشنامه 16 عامل شخصیت را منتشر کردند که 16PF نیز نامیده میشود و در طول سالها مورد تجدیدنظر قرار گرفته است. این تست شخصیتی به اندازهگیری رفتارها در افراد کمک میکند و کاربردهای زیادی از جمله توسعه شغلی و پیشرفت کارمندان دارد. انواع ویژگیهای شخصیتی که اندازهگیری میکند عبارتاند از:
- تسلط، آگاهی از قانون
- حساسیت،
- ثبات عاطفی
- کمالگرایی
- اتکا به خود
- میزان پذیرش تجربیات جدید
4 – پرسشنامه شخصیت شغلی SHL
پرسشنامه شخصیت شغلی SHL که OPQ32 نیز نامیده میشود، بینشی در مورد اینکه چگونه ویژگیهای شخصیتی و رفتار یک فرد ممکن است بر عملکرد کاری وی تأثیر بگذارد، ارائه میدهد. این شامل 104 سؤال است که 32 ویژگی کلیدی را میسنجد که در سه حوزه اصلی که بر رفتار فرد در محل کار تأثیر میگذارد طبقهبندی میشوند: احساسات، سبک تفکر و روابط با مردم. هر سؤال شامل چندین عبارت است و پاسخدهنده یکی را انتخاب میکند که به نظرش بیشتر شخصیت او را توصیف میکند و یکی که کمتر توصیفکننده شخصیت او است.
نتایج در قالب یک گزارش سفارشی برای هر شرکتکننده ارائه میشود که نقاط قوت و ضعف آنها را با جزئیات شرح میدهد و همچنین یک خلاصه گرافیکی که میتواند برای مقایسه متقاضیان با یکدیگر استفاده شود.
5 – فهرست شخصیت هگزا کو (HEXACO) – تجدیدنظر شده

بیش از دو دهه پیش، محققان پرسشنامه شخصیتی HEXACO را برای ارزیابی ابعاد مختلف شخصیت افراد و نحوه اعمال تفسیرهای نظری خود در موقعیتهای مختلف ایجاد کردند.
این پرسشنامه شش بعد کلیدی شخصیت را میسنجد:
- صداقت/تواضع
- ثبات عاطفی
- برون گرایی
- موافق بودن
- وظیفه شناسی
- میزان پذیرش تجربیات جدید
در نسخه اصلاحشده، میتوانید از بین سه گزینه، طول ارزیابی (تعداد سوالات) انتخاب کنید: طول کامل (200 سوال)، نیمه طول (100 سوال) و HEXACO 60 (60 سوال).
6 – پرسشنامه شخصیت NEO اصلاحشده

آخرین نسخه پرسشنامه شخصیت اصلاحشده NEO در سال 2005 نهایی شد. این پرسشنامه پنج ویژگی اصلی که در مدل شخصیت پنج عاملی ترسیمشده است را اندازهگیری و آزمایش میکند:
- روان رنجور خویی
- میزان پذیرش تجربیات جدید
- موافق بودن
- وظیفه شناسی
- برون گرایی
هر یک از این پنج ویژگی، به زیرشاخههای بعدی تقسیم میشود. بهعنوانمثال، ویژگی روان رنجوری شامل آسیبپذیری در برابر استرس، اضطراب، افسردگی، تکانشگری و خودآگاهی است. بسیاری از ویژگیهایی که اندازهگیری میکند در محیط کار مهم هستند که منجر به افزایش استفاده از آن بهعنوان ابزار غربالگری اشتغال شده است.
7 – پرسشنامه شخصیت آیزنک (Eysenck Personality Inventory)

پرسشنامه شخصیت آیزنک شخصیت فرد را بر اساس دو بعد کلیدی ارزیابی میکند: روان رنجوری در مقابل ثبات و برون گرایی در مقابل درون گرایی. نتایج شامل سه نمره اصلی است که بهعنوان “E” (سطح برون گرایی)، “N” (سطح روان رنجوری) و “دروغ” رتبهبندی میشود که صداقت در ارزیابی را بر اساس تمایل به نمرات بهتر میسنجد. ارزیابی کامل شامل 100 سؤال است، اگرچه یک نسخه کوتاه شده با 57 سؤال بله / خیر نیز وجود دارد.
8 – تست شخصیت DISC

ارزیابی DiSC یکی دیگر از ابزارهای ارزیابی پرکاربرد، بهویژه در محیطهای حرفهای است. اگرچه DiSC اغلب بهعنوان یک آزمون شغلی عمل میکند، بسیاری از افراد از آن برای سنجش شخصیت در محیطهای غیررسمی نیز استفاده میکنند. این آزمون شخصیت را به چهار ربع اصلی تقسیم میکند:
- تسلط
- نفوذ
- وظیفهشناسی
- ثبات
آزمونهای DiSC موقعیتهای مربوط به موقعیتهای اجتماعی را نشان میدهند و از پاسخدهندگان میخواهند که صحت یا عدم صحت عبارت را ارزیابی کنند. پاسخها حقایقی را در مورد سبک بینفردی آزمونشونده نشان میدهد که میتواند به بهبود روابط و کار گروهی کمک کند.
9 – تست شخصیت من (MyPersonality Test)
این تست شخصیتی با بیش از 100 سوال از شرکتکنندگان میخواهد که پاسخی را در مقیاس پنجدرجهای از کاملاً موافقم تا کاملاً مخالفم انتخاب کنند. نتایج، کاربران را بر اساس پنج عامل شخصیتی میسنجد:
- تعادل عاطفی یا واکنش پذیری
- درونگرایی یا برونگرایی
- سنتی بودن یا باز بودن
- محافظه کاری یا توافق پذیری
- خودانگیختگی یا نظم
بر اساس درصد تفکیک این ویژگیها، آزمون یک تیپ شخصیتی را مشخص میکند و یک نمای کلی از تمایلات و انگیزهها ارائه میدهد.
10 – تست شخصیت 5 بزرگ

تست شخصیتی 5 بزرگ نظرسنجی دیگری است که از شرکتکنندگان میخواهد صحت اظهارات را در مقیاس “کاملاً مخالفم” تا “کاملاً موافق” ارزیابی کنند. این آزمون شامل 60 عبارت است مانند “من کسی هستم که پس از تجربه یک شکست خوشبین میماند” یا “من کسی هستم که در مورد چیزهای مختلف کنجکاو هستم” به همراه فیلدهایی برای اطلاعات جمعیتشناختی در پایان.
نرخ نتایج آزمون دهندگان در طیفی از:
- ذهن بسته/ پذیرش تجربیات جدید
- بینظم/وظیفه شناس
- درونگرا/برونگرا
- ناسازگار/موافق
- آرام و ریلکس/عصبی یا بسیار حساس
این نظرسنجی برای هر یک از تیپهای شخصیتی یک امتیاز صدک تعیین میکند و به طور خلاصه اهمیت نمرات بالا یا پایین را برای هر دسته مشخص میکند.
11 – انیاگرام (Enneagram)

انیاگرام یک مدل شخصیتی است که رابطه فرد را با 9 تیپ شخصیتی اصلی توضیح میدهد:
- اصلاحطلب / کمالگرا
- یاور/بخشنده
- موفق / اجراکننده
- فردگرا/رمانتیک
- محقق / ناظر
- وفادار/ شکاک وفادار
- مشتاق / عیاش
- چالشگر/محافظ
- صلح طلب/میانجی
تستهای انیاگرام میزان مطابقت یک فرد با هر شخصیت را اندازه میگیرد. اگرچه انواع مختلفی از انیاگرام وجود دارد، یک آزمون استاندارد، دستورات بیانیه را ارائه میکند و از پاسخدهندگان میخواهد تا درجه موافقت خود را ارزیابی کنند. نتایج یک مقدار عددی برای هر یک از تیپهای شخصیتی، همراه با نموداری از دایرهای حاوی مثلثها را نشان میدهد که نشاندهنده نحوه واکنش شخصیتها در درون روانشان است.
12 – سنخ اجتماعی (Sociotype)
Sociotypes شبیه به انواع MBTI است، اما اشتراکات بیشتری با کار مستقیم کارل یونگ نسبت به تستهای Myers-Brigg دارد. نظریه سنخ اجتماعی روابط شخصی را بر اساس کارکردهای روانی زیر تحلیل و پیش بینی میکند:
- بی خیال / دوراندیش
- سرسخت/سازگار
- استاتیک / پویا
- اشرافی / دموکراتیک
- تاکتیکی/استراتژیک
- سازه گرا / عاطفه گرا
- مثبت گرا/منفی گرا
- معقول / مصمم
- ذهنی گرا / عینی گرا
- فرایند/نتیجه
- پرسشگر/اعلام کننده
این تست شخصیت از داوطلبان میخواهد که مقیاسی را بین دو عبارت متضاد قرار دهند. نتایج یک مخفف سه حرفی را برمیگرداند که فرد را در یک نمایه شخصیتی خاص دستهبندی میکند، و گاهی اوقات آن سه حرف را با مخففهای MBTI ترکیب میکند.
منابع:
ترجمه و اقتباس:
حسین شکرگزار
غیاثالدین مشایی