نحوه ایجاد اهداف توسعه شغلی شخصی و اجرای آنها به وسیله یک برنامه
مقدمه
توسعه شغلی شخصی، حرفهای ها را به سمت پیشرفت هر چه بیشتر و قویتر هدایت میکند. اما رسیدن به چنین سطحی از پیشرفت، مستلزم تعیین اهداف و تدوین یک برنامه روشن و شفاف است.
پیشرفت در هر شغل موفقی یک موضوع کلیدی است.
برای اطمینان از اینکه یک فرد در مسیر درست حرکت میکند یا نه، باید این سه نکته در نظر گرفته شود:
- اهداف شغلی شخصی را با جاه طلبی و چشم انداز مناسب برای آینده تعریف کنید
- یک برنامه عمل واضح ایجاد کنید
- روش صحیح یادگیری را در پیش بگیرید
در این مقاله، این سه عنصر حیاتی را با جزئیات بیشتر بررسی میکنیم. ما همچنین به شما نشان میدهیم که چگونه یک برنامه توسعه شغلی شخصی بنویسید و اهداف ملموسی برای تسریع رشد شخصی تعیین کنید.
توسعه شغلی شخصی چیست و چرا مهم است؟
پیشرفت و توسعه شغلی شخصی بر چشم انداز، اهداف و انگیزه یک فرد متمرکز است. این به یک فرد حرفهای اجازه میدهد تا فراتر از نقش موجود خود، مهارتها و توانیهای خویش را بهبود بخشد و در عوض، انجام این کارها میتوانند باعث دستیابی فرد به یک شغل کاملتر و بهتر و پر از پیشرفت شوند. در نتیجه انجام همه این کارها، فرد قادر خواهد بود تا رویاهای بزرگتری داشته باشد و اهداف بلندپروازانهتری را دنبال نماید.
این فرایند را میتوان هم در سطح فردی و هم در یک کسب و کار به اجرا در آورد و نتایج آن را بهوضوح دید و لمس کرد.
یک شرکت میتواند فرهنگ توسعه شغلی شخصی را با کارکنان خود به اشتراک گذاشته و به اجرا در آورد. کارفرما میتواند کارمندان را آموزش داده و راهنمایی کند و سپس از طریق مشخص کردن انتظارات روشن از کسب و کار و خود کارمندان، باعث پیشرفت کلی سازمان شود.
توسعه شغلی شخصی میتواند نقش مهمی در حفظ کارکنان و پرورش نوآوری در آنها داشته باشد. این دقیقاً دلیلی است که باعث شد اپل پروژه “آسمان آبی” خود را راهاندازی کند. این طرح مهندسان اپل را تشویق میکند تا پروژههای شخصی مدنظر خود را در ساعات کاری دنبال کنند تا خلاقیت آنها تقویت شده و افزایش یابد.
این مقاله را هم بخوانید:

آمارها چه میگویند …
بااینحال، اکثریتقریببهاتفاق شرکتها از این فرایند پیروی نمیکنند. وقتی در نظر بگیرید که 70 درصد از کارمندان احتمالاً شغل فعلی خود را ترک کرده و در شرکت دیگری به سرمایه گذاری در توسعه شغلی و یادگیری شخصی مشغول شدهاند، موضوع برای مدیران شرکتها نگرانکننده میشود. چیزی که این آمار را تقویت کرده و لزوم آموزش و توسعه شغلی کارکنان را برجستهتر میسازد این است که 59 درصد از کارمندان ادعا میکنند که هیچ آموزشی در محل کار ندیدهاند.
در نتیجه توسعه شغلی شخصی مؤثر، به طور مستقل یا در داخل یک شرکت، ارزش بسیار بیشتری برای هر شغلی، در هر صنعتی ایجاد میشود.
پس از تحقق این نتایج، شغل یا تخصص یک فرد میتواند با دستیابی به اهداف کاملاً تعریف شده، توسعه یابد. اما سوال مهم این است که چگونه اهداف شغلی شخصی را توسعه دهیم؟
چگونه اهداف شغلی شخصی را توسعه دهیم؟
توسعه اهداف شغلی شخصی ترکیبی از اهداف بلند مدت و کوتاه مدت را در بر میگیرد. به طور معمول، شما یک هدف بلندمدت اصلی دارید و بسیاری از اهداف کوتاه مدت کوچکتر خواهید داشت که به شما در رسیدن به آن هدف بلند مدت کمک میکنند.
این موضوع ما را به مرحله 1 هدایت میکند:
1 – هدف اصلی (بلند مدت) خود را مشخص کنید

بیشتر متخصصان قبل از بازنشستگی یک هدف و مقصد نهایی دارند که میخواهند به آن برسند. با آموزش، بهره وری، اعتماد به نفس و درک درست، انجام هر کاری ممکن است.
ممکن است بخواهید کسب و کار خود را راهاندازی کنید یا فقط مدیر یا رهبر بهتری شوید. ممکن است فقط بخواهید مهارتهای ارتباطی یا مدیریت زمان خود را بهبود ببخشید. هیچچیز خارج از محدوده دستیابی نیست. اهداف هرکس منحصربهفرد و مختص اوست. ایجاد این هدف اصلی، اولین گام برای پیشرفت است.
2 – اهداف کوتاه مدت را شناسایی کنید
پس از تعیین هدف اصلی، اهداف کوتاهمدتی وجود خواهند داشت که میتوانند به شما کمک کنند تا به آن هدف اصلی یا بلند مدت برسید. در نظر بگیرید که چه وظایفی برای پیشبرد این اهداف کوتاه مدت بهمنظور پیشرفت شغلی شخصی مورد نیاز است.
بهعنوانمثال، اگر میخواهید ارتباطات بهتری داشته باشید، باید نحوه برقراری ارتباطات حرفهای را بیاموزید. این امر مستلزم آن است که یک متخصص در زمینه ارتباطات استخدام کنید که بتواند نحوه برقراری ارتباطات شما را ارزیابی کند و در مورد اینکه کجا میتوانید پیشرفت کنید به شما مشاوره دهد. همچنین میتوانید با شرکت در دورهها و سمینارهای آموزش ارتباطات شروع به بهبود این مهارت در خود نمایید.
3 – از روش SMARTER استفاده کنید
یک راهکار برای کمک به شما در تعیین اهداف شغلی استفاده از روش S.M.A.R.T.E.R است. روش S.M.A.R.T که در سال 1981 توسط جورج دوران، آرتور میلر و جیمز کانینگهام ایجاد شد، از آن زمان توسعه یافته و به S.M.A.R.T.E.R تبدیل شده است.

این روش شامل موارد زیر است:
- S – خاص: هر هدف تاحدامکان شفاف و واضح باشد
- M – قابل اندازه گیری: مشخص کنید به چه چیزی میخواهید برسید
- A – دست یافتنی: جاهطلب باشید اما برای دستیابی به هدف خود انگیزه داشته باشید
- R – واقع بینانه: روی اهداف دست یافتنی تمرکز کنید که به تلاشهای شما پاداش میدهد
- T – زماندار: برای رسیدن به اهداف به خود ضرب الاجل تعیین کنید
- E – توانمندساز: فقط بر روی اهداف خاص خود تمرکز کنید
- R – قابل بررسی: پیشرفت خود را بررسی کنید و با محیط در حال تغییر سازگار باشید
خواه تکمیل یک مدرک حرفهای، گذراندن یک دوره، یا دستیابی به یک ترفیع شغلی باشد، تعیین اهداف کوتاه مدت و بلند مدت کلید موفقیت است.
اما یکی از مؤثرترین راهها برای نگهداشتن شما در مسیر درست، ایجاد یک برنامه توسعه شغلی شخصی است.
برنامه توسعه شغلی شخصی چیست؟
برنامه توسعه شغلی شخصی به یک حرفهای کمک میکند تا آنچه را که میخواهد از شغل خود به دست آورد، ترسیم کند. این فرایند شامل ارزیابی اهداف قبلی شما نیز میشود. نقطه شروع، جایی است که شما در حال حاضر در حرفه خود هستید و مقصد، هدف بلند مدت شماست.
اهداف کوتاه مدتی که باید قبل از رسیدن به هدف اصلی به آنها برسید، نشان دهنده توقفهای راه است. به برنامه خود بهعنوان نقشه سفر توسعه شغلیتان فکر کنید. اگر برای طراحی نقشه تاحدامکان وقت بگذارید و آن را هر چه شفافتر ترسیم کنید، در راه رسیدن به هدف بلندمدت خود گم نخواهید شد و باور خود را در رسیدن به آن از دست نخواهید داد.
چگونه یک برنامه توسعه شغلی شخصی بنویسیم؟

هنگام تعیین اهداف شغلی خود باید قبلاً علاقه اصلی شغلی خود را شناسایی کرده باشید.
اینها سه عنصری هستند که برای شروع نوشتن برنامه توسعه شغلی خود باید از آنها استفاده کنید:
- علاقه اصلی شغلی خود را مشخص کنید
- هدف بلند مدت خود را تعیین کنید
- اهداف کوتاه مدت خود را مشخص کنید
پس از ساختاربندی این سه عنصر، باید شروع به نوشتن بقیه برنامه توسعه شغلی شخصی خود کنید. با فعالیتهایی که برای پیشبرد هر هدف لازم است، شروع کنید.
فعالیتهایی برای پیشبرد هر هدف
فعالیتها، اهداف را پیش میبرند و رسیدن به موفقیت را نشان میدهند. این میتواند بهصورت گواهی یا مدرک باشد. دستیابی به این صلاحیتها از طریق فعالیتهای آموزشی و تربیتی ارائه شده توسط سازمانهای حرفهای حاصل میشود.
آموزش را از یک ارائهدهنده قابل اعتماد کسب کنید و فعالیتهایی را شروع کنید که شما را برای رسیدن به اهدافتان پیش میبرد.
مهارتها و تجربیات اضافی
در طول سفر برای دستیابی به هدف بلندمدت خود، ممکن است متوجه شوید که باید مهارتهای اضافی خاصی را بهبود بخشید. این مهارتها ممکن است به تجارب خاصی نیاز داشته باشند. این مهارتها و تجربیات اضافی را شناسایی کنید تا بتوانید به پیشرفت شغلی شخصی مدنظر خود برسید.
سعی نکنید از روی موانعی که بر سر راه شما قرار میگیرند، بپرید یا به نوعی آنها را دور بزنید. برای دستیابی به پیشرفت شغلی شخصی، باید هر چالشی را که برایتان پیش میآید، بپذیرید. بهخصوص چالشهایی که انتظارش را نداشتید.
پیشرفت خود را ارزیابی کنید
یک جدول زمانی در طول سفر توسعه شغلی شخصی خود بهعنوان راهی برای ارزیابی پیشرفت خود تا زمان حال، تنظیم کنید. مهم است که هر دستاورد را بشناسید و از گمشدن در تصویر بزرگ جلوگیری کنید. رسیدن به هر هدف را بهعنوان راهی برای ایجاد انگیزه بیشتر در خود، در نظر بگیرید.

هر مربی خوب به طور مداوم پیشرفت دانشآموز خود را ارزیابی میکند؛ بنابراین، مطمئن شوید که جلسات منظمی با مربی خود داشته باشید تا بتوانید در مورد پیشرفتتان صحبت کنید. اگر مربی ندارید، این کار را بهتنهایی یا با یک فرد معتمد که در مورد کارهایتان قضاوت نمیکند، انجام دهید.
رویکرد مناسب برای یادگیری را شناسایی کنید
توسعه شغلی شخصی از طریق انواع سبکهای مختلف یادگیری قابل دستیابی است. گزارشها نشان میدهد که دنیای کسب و کار بهاندازه کافی، کاری برای تشویق توسعه شغلی شخصی انجام نمیدهد، بهطوریکه 74 درصد از کارکنان احساس میکنند که به پتانسیل کامل خود دست نمییابند.
پس جای تعجب نیست که بسیاری از متخصصان، امور را خودشان در دست میگیرند. اگرچه پیشرفت شغلی شخصی را میتوان به طور مستقل نیز به دست آورد، اما افراد زمانی موفقیت بیشتری کسب میکنند که در یک محیط حرفهای آموزش داده شوند. دانشآموزان میتوانند به توصیههای متخصص از منابع اثبات شده دسترسی داشته باشند. چنین تدریس خصوصیای با هر شکل دیگری از یادگیری توسعه شغلی شخصی قابلمقایسه نیست و اثربخشی بیشتری نسبت به سایر گزینهها دارد.
منبع:
ترجمه و اقتباس:
حسین شکرگزار
غیاثالدین مشایی